Psychologie van Gezondheidsgedrag
– Leefstijlverandering
Gezonder eten, meer bewegen, minder stilzitten, voldoende ontspanning. De laatste jaren is er steeds meer aandacht voor gezondheid en een gezonde leefstijl. Als zorgprofessional speel je een belangrijke rol in het stimuleren van gezond gedrag.
Gezondheidsgedrag is vaak complex en het gedrag van de doelgroep steekt anders in elkaar dan we dikwijls denken. Onderzoek laat keer op keer zien dat mensen vaak automatisch en onbewust handelen. Fundamentele behoeften, zoals autonomie en acceptatie door anderen, maar ook de verleidelijke prikkels in onze omgeving bepalen sterk hoe mensen zich gedragen. Weten is nog geen doen! Inzicht in de psychologie van gezondheidsgedrag is dan ook de onmisbare schakel voor leefstijlgerichte gedragsverandering. Want: als je de drijfveren achter het gedrag van jouw doelgroep beter begrijpt, kun je een effectievere aanpak ontwikkelen om jouw doelgroep tot het gewenste gedrag te stimuleren.
In deze opleiding vergaar je belangrijke evidence-based inzichten rondom gezondheidsgedrag. We geven je wetenschappelijk inzicht in hoe gezondheidsgedrag tot stand komt en laten je zien hoe je deze gedragskennis kunt vertalen naar jouw werkpraktijk.
Gemiddelde beoordeling opleiding:
8,5
“De lesstof is ontzettend interessant en de insteek vanuit het academisch perspectief is een verademing!”
“De docenten weten heel goed waar ze het over hebben en creëren een omgeving waarin je als deelnemer alle ruimte voelt om te delen en te vragen”
Meer informatie
Wil je de brochure toegestuurd krijgen? Klik rechts op de button genaamd “Brochure”.
Voor wie
Onze cursus is geschikt als nascholing voor professionals die actief zijn in het domein van gezondheidsbevordering of zich specifiek bezighouden met leefstijlverandering, zoals:
- Fysio- en oefentherapeuten
- Diëtisten
- POH’ers
- Gewichtsconsulenten
- Buurtsportcoaches
- Gezondheids- en leefstijlcoaches
Denkniveau
HBO / WO
Wat levert het op?
Na het volgen van onze cursus, zal je ervaren dat je:
- Inzicht hebt in het menselijk functioneren, de drijfveren en weerstanden rondom gezondheidsvraagstukken en de aansluitende beïnvloedingstechnieken om gezondheidsgedrag te veranderen, op basis van wetenschap
- Op basis van deze fundamentele kennis in staat bent om gezondheidsgedrag samen met je cliënten te veranderen
Accreditaties
- ADAP: 16 punten
- BGN: 18 punten
- BLCN: 15 punten
- KNGF: in behandeling
Overige accreditaties in overleg mogelijk.
Programma
De opleiding bestaat uit drie lesdagen. Dag 1 en 2 volgen direct op elkaar. Tijdens deze dagen vergaar je belangrijke wetenschappelijke kennis, die je tijdens de lesdagen direct koppelt aan de praktijk. De derde dag is zo’n 2 maanden later en dient als intervisie en verdieping nadat je de kennis uit dag 1 en 2 hebt toegepast in jouw eigen werk.
DAG 1 Begrijpen van gezondheidsgedrag
Donderdag 29 september | 10.00 tot 16.00
DAG 2 Veranderen van gezondheidsgedrag
Vrijdag 30 september | 10.00 tot 16.00
DAG 3 Verdieping en intervisie
Vrijdag 18 november | 10.00 tot 16.00
Locatie & Corona maatregelen
De cursus vindt fysiek plaats. Echter, bij aangescherpte maatregelen zullen wij de cursus, in overeenstemming met de adviezen van het RIVM, online geven. De locatie wordt nader bekend gemaakt. De locaties die wij selecteren zijn altijd centraal gelegen in Nederland (omgeving Utrecht).
Investering
De kosten van de opleiding bedragen €1.125,- exclusief BTW. Dit is inclusief catering.
Onze docenten
Prof. dr. Rik Crutzen
Rik Crutzen is hoogleraar gedragsverandering (en technologie) op de vakgroep Gezondheidsbevordering aan de Universiteit Maastricht. Hij doet onderzoek naar het begrijpen en veranderen van gedrag (en de eventuele ondersteunende rol die technologie daarin kan spelen). Deze kennis past hij toe in de systematische ontwikkeling, evaluatie en implementatie van gezondheidsbevorderende programma’s. Hij is o.a. betrokken bij onderzoek rondom de Gecombineerde Leefstijlinterventie (GLI) CooL en diverse andere programma’s waarbij gezondheidsprofessionals een belangrijke rol spelen.
Dr. Roel Hermans
Gedragsexpert op het gebied van leefstijl, onderzoeker aan de Universiteit van Maastricht en oprichter en eigenaar van het inspiratieplatform LeefstijlLab. Roel combineert een gedegen wetenschappelijke achtergrond, met een flinke dosis creativiteit en enthousiasme om zijn kennis te vertalen naar de alledaagse praktijk!
Drs. Gijs van Amerongen
Gedragsexpert bij onderzoeksbureau Objectief. Gijs is gespecialiseerd in het adviseren van beleidsmakers en preventiemedewerkers over effectief middelenbeleid vanuit een stevig fundament in de gedragswetenschappen. Samen met zijn onderzoeksteam ontwikkelde hij diverse interventies om overmatig alcoholgebruik te verminderen.
Aanmelden
Aanmelden voor de opleiding kan via de button “Aanmelden” rechts in beeld.
Meer informatie
Wil je graag eerst de brochure toegestuurd krijgen? Klik rechts op de button genaamd “Brochure”.
Liever direct contact met onze onderwijscoördinator?
Neem contact op met Roanne Baggen via roanne@bureauobjectief.nl