Landelijk Nalevingsonderzoek 2018
Naleving van de leeftijdgrens bij alcoholverkoop
Landelijk Nalevingsonderzoek 2018
Naleving van de leeftijdgrens bij alcoholverkoop
Aanleiding
Het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport laat periodiek nalevingsonderzoek uitvoeren om zicht te houden op de naleving van leeftijdsgrenzen. In het najaar van 2018 voerde wij in opdracht van het ministerie dit onderzoek uit. Hierbij onderzochten wij bij verschillende verkoopkanalen de naleving van de leeftijdsgrens van 18 jaar voor het verkopen van alcohol.
Onderzoek
Om de naleving van de leeftijdsgrens bij de verkoop van alcohol in 2018 te meten, hebben we mysteryshoponderzoek uitgevoerd. Hiervoor zijn er in totaal 2309 aankooppogingen uitgevoerd door 17-jarige jongeren (mysteryshoppers). Deze testaankopen zijn gedaan in avondwinkels, cafetaria’s, horecagelegenheden, slijterijen 1 , sportkantines, supermarkten 2 en via thuisbezorgkanalen 3.
Ook onderzochten we of de volgende interventies werden ingezet door alcoholverkopers inclusief het effect hiervan op de naleving: het vragen naar leeftijd, het vragen naar een geldig legitimatiebewijs en het gebruiken van een hulpmiddel. Tenslotte werd onderzocht of de nalevingscijfers voor de verkoop van alcohol van 2018 veranderd zijn ten opzichte van de nalevingscijfers uit het onderzoek uit 2016.
Resultaat
Over 2018 bedraagt het totale gewogen nalevingscijfer 37,7% 4. De naleving is het hoogst bij slijters (73,3%) en supermarkten (68,9%), avondwinkels (34,7%) staan op een tweede plek. Cafetaria’s (20,7%), sportkantines (20,2%) en horecagelegenheden (17,5%) volgen op een derde plek. De laagste naleving werd geconstateerd bij de thuisbezorgkanalen (9,5%). Het gewogen totale nalevingscijfer in 2018 verschilt niet significant van het gewogen totale nalevingscijfer in 2016. Ook per verkoopkanaal zijn er geen significante verschillen.
Meer informatie over de onderzoeksresultaten en de toegepaste methoden in het landelijke nalevingsonderzoek? Lees het rapport hier
Werkwijze
Meer achtergrondinformatie over onze werkwijze in deze en vergelijkbare casussen?