Jeugdkaart Den Haag
Inventariseren Hotspotlocaties
Aanleiding
Het gebruik van alcohol door jongeren brengt gezondheidsrisico’s met zich mee, met vaak ernstige onomkeerbare gevolgen. Alcoholgebruik heeft gevolgen voor de ontwikkeling van het brein, maar vergroot ook de kans op verkeersongevallen, letselschade, geweld (waaronder ook seksueel geweld) en onveilig vrijen. Jongeren die (veel) drinken zijn vaker bij deze vormen van riskant gedrag betrokken. De gemeente Den Haag beschrijft in haar preventie- en handhavingsplan hoe zij deze schadelijke effecten wil voorkomen. Om haar doelstellingen te bereiken is het belangrijk dat de gemeente Den Haag gericht kan interveniëren en haar capaciteit daar inzet waar deze het hardste nodig is. Het begrijpen van de leefwereld van jongeren is hiervoor essentieel. Daarom heeft de gemeente Den Haag ons ingeschakeld.
Onderzoek
In mei 2017 ging het Jeugdkaartteam van jonge gedragswetenschappers de straat op om Haagse (minderjarige) jongeren te vragen naar hun drankgebruik. Aan de hand van een vragenlijst werden onder andere de commerciële en sociale beschikbaarheid van alcohol indirect uitgevraagd. Aanvullend zijn er vragen over drugsgebruik opgenomen. In overleg tussen Jeugdkaart en de gemeente Den Haag is besloten dat we in dit praktijkonderzoek 160 jongeren wilden spreken om een beeld te krijgen van de leefwereld van de Haagse jeugd rondom alcohol- en drugsgebruik. Omdat we een evenwichtig beeld wilden hebben van de Haagse jeugd was het belangrijk om jongeren uit de verschillende wijken te spreken. Om te bepalen hoeveel jongeren we in elke wijk wilden spreken, hebben we de spreiding van jongeren over de verschillende wijken gehanteerd als richtlijn (bron: CBS). In wijken waar meer jongeren wonen, wilden we er ook meer spreken dan in de wijken waar minder jongeren wonen. Nadat we vastgesteld hadden hoeveel jongeren we in elke wijk wilden spreken navigeerde het Jeugdkaartteam gedurende vier interviewdagen door de wijken van Den Haag en de leefwereld van de jeugd. Uiteindelijk hebben we 168 jongeren gesproken voor dit onderzoek.
Resultaat
De gemeente Den Haag heeft door het Jeugdkaartonderzoek naar eigen zeggen het volgende bereikt: ‘Dankzij de Jeugdkaart kunnen handhavers hun werk efficiënter doen en preventiewerkers zijn gerichter in te zetten. Bovendien kunnen ze nu makkelijker gezamenlijke afspraken maken over de punten waarop preventie en handhaving elkaar kunnen versterken’
Werkwijze
Meer achtergrondinformatie over onze werkwijze in deze en vergelijkbare casussen?