Hotspot-nalevingsonderzoek Friesland
Aanleiding
Dit hotspotonderzoek is uitgevoerd in opdracht van Platform Nuchtere Fries. Als hoofddoel had het de naleving van de leeftijdsgrens van 18 jaar voor de verkoop van alcohol bij 250 hotspots in Friesland in 2019 vast te stellen. Dankzij een hotspotonderzoek kunnen (beperkte) middelen daar ingezet worden waar het risico het grootst is. Hotspots zijn locaties die populair zijn onder jongeren. Bij deze locaties komen jongeren die mogelijk alcoholhoudende drank aankopen. Dit zorgt ervoor dat de kans op overtreding van Artikel 20 lid 1 van de Drank- en Horecawet (leeftijdsgrens) hier groter is dan bij locaties waar weinig tot vrijwel geen jongeren komen.
Methode
Om de naleving van de leeftijdsgrens bij 250 hotspots in de Friese gemeenten vast te stellen is mysteryshoponderzoek uitgevoerd, waarbij 17-jarige jongeren onder begeleiding van een auditor een aankooppoging deden. Het totale aantal hotspots in Friesland hebben we in kaart gebracht met behulp van de Jeugdkaart methodiek. Zo hebben gemeente-experts lijsten aangeleverd met de hotspots die bij hen bekend zijn. Daarnaast hebben we 252 Friese jongeren geïnterviewd om in kaart te brengen welke locaties voor jongeren als hotspot gelden. Er zijn vragen gesteld over populaire locaties onder minderjarigen, naar welke sectoren zij toe gaan om aan alcohol te komen en hoeveel ze dan proberen te kopen. De bezoeklocaties zijn vervolgens uit de lijst van 1074 gevonden hotspots geselecteerd. Hierbij is rekening gehouden met de prioriteit van een hotspot en de verdeling over gemeenten en categorieën. Er zijn uiteindelijk bij 256 hotspots aankooppogingen uitgevoerd. Van de 256 hotspots zijn 249 locaties tweemaal bezocht.
Resultaat
In 36.6% van de 505 aankooppogingen werd de wet nageleefd en kregen de 17-jarige mysterykids geen alcohol mee. In 63.4% van de aankooppogingen konden de 17-jarige mysterykids wel alcohol kopen. De nalevingspercentages bij de verschillende categorieën (supermarkten, horeca, slijterijen, jongerencentra, sportkantines, cafeteria’s en evenementen) lopen uiteen. Het complete rapport is hier te vinden.
Werkwijze
Meer achtergrondinformatie over onze werkwijze in deze en vergelijkbare casussen?