Eindejaarsterugblik 2021
2021 was het een mooi jaar voor Objectief, want
- de verhuizing naar het nieuwe kantoor ging voorspoedig, al maakte Covid het soms lastig om op kantoor samen te kunnen werken;
- we pilotten de Handreiking toezicht op de Alcoholwet;
- we voerden de CBL pilot uit;
- we hebben de NIXChallenge voor het derde jaar op rij georganiseerd;
- we versterkten onze samenwerking met Shift, een consultancybureau op gebied van gedragsverandering;
- onze band met de stichting Positieve Leefstijl versterkt doordat onze medewerkers ondersteunende capaciteit bieden voor de IkPas campagne;
- we lanceerden de Psychologie van Gezondheidsgedrag opleiding in samenwerking met LeefstijlLab;
- we gaven kennis en inspiratiebijeenkomsten gezondheidsgedrag voor GGD’s en verslavingszorg;
- we organiseerden de Psychologie van Gezondheidsgedrag teamdag.
Hieronder kijken we in detail terug naar wat dit precies inhoud.
Nieuw kantoor
We zijn naar een groter kantoorpand verhuisd op het Universitair Bedrijvencentrum van de Radboud Universiteit. Ons nieuwe adres is Toernooiveld 300, 6525 EC Nijmegen. We hadden meer ruimte nodig en zijn apetrots op onze mooie nieuwe ruimte. Het is een gezelliger kantoor met eigen kantoortuin, meer werkplekken en ruimte voor overleg.
Handreiking toezicht op de Alcoholwet
In het Nationaal Preventieakkoord zijn een vijftal aandachtsgebieden vastgesteld om problematisch alcoholgebruik terug te dringen. Eén van die aandachtsgebieden is de naleving en handhaving van de leeftijdsgrens en dronkenschap.
Vorig jaar heeft Bureau Objectief, samen met het Ministerie Volksgezondheid, Welzijn en Sport, de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) en het Trimbos instituut, de ‘Handreiking toezicht op de Alcoholwet’ ontwikkeld. De handreiking dient als handvat voor gemeenten om handhaving van de leeftijdsgrens en dronkenschap effectief te kunnen inrichten.
Na het ontwikkelen van de handreiking is er een pilot gestart waar een aantal gemeenten aan deelnemen. De gemeenten hebben onder begeleiding van Bureau Objectief en het Trimbos-instituut in het afgelopen jaar aan een plan van aanpak gewerkt voor het thema leeftijdsgrens of dronkenschap en doorschenken. In 2022 gaan zij aan de slag met de uitvoering van dit plan. Dit levert voorbeelden en inzichten op die de andere gemeenten extra handvatten bieden om te komen tot een weloverwogen Alcoholwet-beleid.
De handreiking en verdere informatie over het handhaven van de leeftijdsgrens en dronkenschap vind je op https://handreikingalcoholwet.nl/
CBL pilot
In het Nationaalpreventieakkoord is de doelstelling van 100% naleving in 2030 geformuleerd. Bureau Objectief werkt daarom samen met het CBL om de naleving van NIX18 te verhogen. Gezamenlijk hebben we een pilot ontwikkeld waarbij de best presterende supermarktketens hun good-practices delen met ketens die nog een inhaalslag te maken hebben.
Aan de pilot doen naast 4 landelijke supermarktketens ook de G4 gemeenten mee:
City of Amsterdam – Gemeente Den Haag – Gemeente Rotterdam – Gemeente Utrecht
Begin 2022 publiceren we een rapport dat de gevonden resultaten vertaalt naar een implementatieplan voor supermarkten en gemeenten. Halverwege 2022 publiceren we een vergelijkbaar rapport voor zelfstandige supermarkten, slijterijen en avondwinkels.
De NIXChallenge
Objectief organiseerde dit jaar de derde editie van de NIX Challenge. In dit initiatief van CBL gingen supermarkten van 13 tot en met 20 september met elkaar de strijd aan. Alleen de besten konden een plek bemachtigen in de finale op 29 september.
Via de NIX Challenge oefenen supermarktmedewerkers op een speelse manier om de leeftijd van klanten beter in te schatten. Ook wordt zo onder de aandacht gebracht dat klanten tot 25 jaar om ID gevraagd worden.
Waarom een challenge in plaats van bijvoorbeeld een training? Het sociale spel is een van de sterkste vormen van leren! Neuropsychologie heeft aangetoond dat leereffecten sterker zijn als iemand zich betrokken voelt bij de leerstof. In de NIX Challenge speel je met en tegen collega’s om prijzen te winnen voor je team. Belonende emoties, plezier en opwinding versterken het leerproces. Daarbovenop komen de herhalingen als je het vaker speelt en de sociale interactie. De NIX Challenge is dus niet alleen leuk, het zorgt dat de vaardigheid van leeftijd inschatten optimaal wordt opgeslagen in het geheugen.
Wil je de NIX Challenge zelf ook proberen? Kijk dan op https://nixchallenge.nl/
Samenwerking met Shift en IkPas
Afgelopen zomer is Shift ingetrokken in ons nieuwe kantoor. We waren al langer sparringpartners voor elkaar. Dankzij de nieuwe ruimte hebben we de samenwerking kunnen versterken zodat het laagdrempeliger wordt om elkaar te ondersteunen. Nu zijn er kortere lijntjes, kunnen we samen lunchen en helpen we elkaar bij het aanbieden van opleidingen. Ook IkPas, een campagne van stichting Positieve Leefstijl, heeft zich bij ons gevoegd in het kantoor. Onze medewerkers bieden ondersteunende capaciteit voor de IkPas campagne.
Psychologie van Gezondheidsgedrag opleiding
Samen met LeefstijlLab heeft Bureau Objectief de 3-daagse Psychologie van Gezondheidsgedrag opleiding opgericht.
Tijdens de opleiding leren deelnemers meer over wetenschappelijke theorieën voor het stimuleren van gezondheidsgedrag. We richtten ons op de drijfveren en weerstanden rondom leefstijlgedrag en oefenden met evidence-based gedragsveranderingstechnieken om gedrag te veranderen. Want: als je de drijfveren achter het gedrag van jouw doelgroep beter begrijpt, kun je een effectievere aanpak ontwikkelen om jouw doelgroep tot het gewenste gedrag te stimuleren.
De opleiding is geschikt voor professionals die actief zijn in het domein van gezondheidsbevordering of zich specifiek bezighouden met leefstijlverandering, zoals:
- Fysio- en oefentherapeuten
- Diëtisten
- POH’ers
- Gewichtsconsulenten
- Verpleegkundigen
- Medisch specialisten
- Gezondheids- en leefstijlcoaches
Kennis en inspiratiebijeenkomsten gezondheidsgedrag voor GGD’s en verslavingszorg
Kennis en beleid spelen een sleutelrol in het gezonder worden van onze maatschappij. Door van elkaar te leren kunnen we de doelen van het Nationaal Preventieakkoord samen waarmaken.
Samen met verschillende GGD’s en verslavingszorginstellingen organiseerden we regionale (digitale) bijeenkomsten over alcohol- en rookpreventie. In Nederland hebben we 25 GGD regio’s met elk zo’n 10 tot 20 gemeenten. Door samen te werken met de regio’s kunnen we dus in 1x een hele hoop gemeenten bereiken en inspireren over mogelijke interventies en onderzoeken.
Psychologie van Gezondheidsgedrag teamdag
Bij Objectief ontwikkelen we interventies en campagnes om gezond gedrag te stimuleren. Hierbij zien we kennis van gedrag als onmisbare schakel om te komen tot interventies met effect. Pas als je weet hoe gedrag tot stand komt, kun je het veranderen.
Deze kennis is omgevormd tot de Psychologie van Gezondheidsgedrag opleiding. Het lesmateriaal is echter ook geschikt om in beknoptere vorm aangeboden te worden als een teamdag. Daarmee kunnen we een hele dag of meerdere dagen samen de wereld van gezondheidsgedrag induiken.
Bijvoorbeeld hebben we in 2021 een mooie teamdag georganiseerd voor de adviseurs Preventie & Gezondheid van GGD West Brabant. Gijs en Roel gaven in de ochtend een interactief college over de wetenschap achter gezondheidsgedrag. In de middag ging het team in groepen aan de slag om op basis van deze kennis aanknopingspunten te vinden om hun regionale gezondheidscampagnes te versterken. Van campagne, naar interventie en van interventie naar gezonde gewoonten.
Wil jij ook met ons en jouw team aan de slag met gezondheidsgedrag? Stuur een mail naar Gijs@bureauobjectief.nl.